Pri pamätníku francúzskych partizánov v Strečne si uctili obete SNP

29.08.2013 Žilina

Strečno 28. augusta (TASR) – Položením vencov pri pamätníku francúzskych partizánov na vrchu Zvonica v Strečne si dnes v rámci spomienkových osláv 69. výročia Slovenského národného povstania (SNP) uctili pamiatku obetí predstavitelia francúzskeho, ukrajinského, bieloruského a českého veľvyslanectva, zástupcovia štátnych i samosprávnych inštitúcií.

Predseda Oblastného výboru (OV) Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) v Žiline Juraj Drotár pripomenul, že bitka o strečniansku úžinu sa začala 31. augusta 1944 a trvala do 4. septembra 1944 a nedovolili Nemcom dostať sa do centra povstania cez Martin. „Slovenská armáda spolu s partizánmi sa postavili proti Nemcom – bývalým spojencom. Overila si, že môžu poraziť nemeckú armádu alebo úspešne s ňou bojovať. A ukázalo sa, že i pomoc civilného obyvateľstva povstaleckým vojakom a partizánom bola veľmi dôležitá pri zabezpečovaní ich súčinnosti. To boli atribúty, ktoré sa počas celého SNP potvrdzovali,“ povedal Drotár.

Na spomienkových oslavách sa podľa neho zúčastnilo aj niekoľko priamych účastníkov povstaleckých bojov. „Na Slovensku ešte žije okolo 1200 priamych účastníkov SNP. V žilinskej oblastnej organizácii je ich už len 48. Medzi nimi sú vojaci, ktorí boli v druhej paradesantnej brigáde, povstaleckí vojaci, väčšina je partizánov a pomocníčok partizánov,“ uviedol predseda OV SZPB v Žiline.

Pamätník francúzskych partizánov na vrchu Zvonica je podľa predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraja Blanára miestom, ktoré počas SNP spojilo v boji proti fašistom rôzne národy. „Či už to boli Rumuni, Bielorusi, Rusi, Ukrajinci a aj francúzski partizáni. A dnes môžeme povedať, že 69 rokov nás aj táto spoločná udalosť spája. Hrdinovia SNP padli za našu slobodu, padli za to, aby sme mohli budovať slobodnú budúcnosť. Preto by sme si mali ctiť priamych účastníkov SNP, ktorí sú dnes ešte medzi nami. A sú živým svedectvom všetkého zlého, čo sa tu udialo. Ale aj svedectvom toho, že postaviť sa za pravé hodnoty má zmysel,“ dodal Blanár.
 

Vyberte región